Aktuality
Vaření v hodinách německého jazyka
V průběhu května a června se žáci 8.ročníku v hodinách němčiny zabývali tématem „Essen und Trinken“, tedy „jídlo a pití“. Závěrečným zpestřením výuky pro ně byly 2 speciální hodiny, kdy se věnovali přípravě tradičního rakouského pokrmu – císařského trhance. Některé zdroje uvádí, že trhanec vznikl pod rukama císařovny Sissy, jinde se traduje, že ho roztrhal šéfkuchař císařské kuchyně v okamžiku, kdy jeden z kuchařů do moučníku vhodil rozinky. I přesto se na stůl císaře Františka Josefa toto jídlo nakonec dostalo.
Naši žáci se tak seznamovali s reáliemi německých zemí prakticky – vařením a ochutnáním svého výsledného pokrmu. Společná pohodová činnost v kuchyni byla pro nás všechny příjemnou částí všedního dne.
V září nového školního roku pak budou moci zájemci vidět a případně také ochutnat rakouské speciality přímo ve Vídni, kam naše škola pořádá každoročně podzimní exkurzi pro 9. ročníky.
Za vyučující německého jazyka Mgr. Alena Bílková